Ik wil een andere baan maar welk werk past bij mij? Ik weet niet wat ik wil en waar ik moet beginnen. Als je met zulke vragen rondloopt voel je je misschien moedeloos en dat is begrijpelijk maar eigenlijk niet nodig. Als je het handig aanpakt ben je al snel een stap verder. Dus wil jij ander werk? En wil je nu meteen aan de slag om te ontdekken wat je wil? Dan help ik je graag een stukje op weg met dit blog.

Ik weet niet wat ik wil… Maar ik weet wél wat ik niet meer wil

Maak een lijst van elementen die je wil laten terugkomen in je nieuwe baan. Heb je geen idee? Begin dan met opschrijven wat je niet meer wil. Wat je niet meer wil geeft je informatie over wat je wel wil. Neem zo veel mogelijk factoren mee, zoals locatie, gebouw, reis naar het werk, de mensen met wie je werkt etc. Wil je niet meer in de file? Wat wil je dan wel? Misschien wil je het liefst op de fiets naar je werk. Binnen welke straal moet je straks dan zoeken? Wil je niet meer werken voor een logge organisatie? Wat wil je dan wel? Stel jezelf bij elke ontevredenheid over je huidige baan de vraag welke wens daar tegenover staat. Op die manier (her)ontdek je wat jij belangrijk vindt en dat is belangrijke informatie in je zoektocht naar ander werk.

Durf te dromen

Als je blijft hangen in je huidige baan, heb je daar waarschijnlijk allemaal goede redenen voor bedacht. De kans bestaat dat je beren op de weg ziet en dat je vasthoudt aan dingen die jou het idee geven van zekerheid. Goede arbeidsvoorwaarden bijvoorbeeld. Als je op die manier naar je toekomst blijft kijken kom je helaas niet vooruit. Daarom is het belangrijk dat je durft te dromen. Ga fantaseren. Fantaseer er zelfs maar even op los. Een bekende vraag die je hierbij kan helpen is: Wat zou je doen als geld geen rol speelde? Er genoeg tijd was? Je overal kon wonen? Je mag moet tijdens het fantaseren alles wat je weet over beroepen en vacatures even loslaten. Denk niet in hokjes en beperkingen. Lukt het niet? Vraag dan iemand om je te helpen. Dat kan een bekende zijn maar ook een coach. Zie het vooral als een spel. Dit helpt je om los te komen van het denken in onmogelijkheden. Durven dromen is een belangrijke stap in de richting van een nieuwe baan of ander werk.

Wat vertelt jouw levensverhaal je over jouw talenten en interesses?

Je levensverhaal geeft vaak verrassende inzichten in jouw drijfveren. Sta eens stil bij jouw levensverhaal en maak aantekeningen. Het is ook leuk om een ander te vragen om jou te interviewen over je levensverhaal. Neem het interview op en luister het terug. Wat valt je op? Hieronder zet ik 10 vragen maar je kunt de lijst veel langer maken.

1. Wat is een leuke herinnering uit mijn vroege jeugd?
2. Wat deed ik als kind (kleuter, basisschool) het liefst?
3. Welke rol had ik in een groepje? Als kind? Als puber? Als jongvolwassene?
4. Welke schoolvakken vond ik leuk? Waarom?
5. Wat deed ik naast school?
6. Wat wilde ik vroeger worden?
7. Welke bijbaantjes heb ik gehad? Welke vond ik het leukst?
Wat deed ik met het geld dat ik verdiende?
8. Aan welke baan/welk project/welke periode heb ik de beste herinneringen? Waarom? Wat deed ik toen precies?
9. Welke tv-programma’s, websites volg ik?
10. Welke boeken en artikelen, lees ik?

Vacatures kiezen met iene miene mutte

Als je niet weet wat je wil, ga je hoogstwaarschijnlijk de weg kwijtraken zodra je vacatureland binnenstap. Er is een enorm aanbod. Het is niet handig om op zoek te gaan naar een passende vacature als je niet weet wat je wil. Wat je wel kunt doen is er een paar vacatures uithalen met als doel je nieuwsgierigheid aan te wakkeren. Iene miene mutte is een prima techniek voor deze oefening. Liever een blinddoek? Ook goed! Maak er af en toe een kwartier voor vrij en markeer wat je opvalt, aanspreekt, irriteert etc. Als je inmiddels een beetje gewend bent aan fantaseren, schrijf dan zelf een fantasievolle vacature voor jouw droombaan.

De weg naar de perfecte baan is de bestemming

Als je alles uit dit blog toepast heb je al een paar mooie stappen gezet in de richting van ander werk. Je bent op ontdekkingstocht gegaan. Ik hoop dat je het zult doen en er bovendien plezier aan beleeft. Tot slot nog een tip: kom (en blijf) in beweging. Op een ontdekkingstocht mag je ontdekken! Je hoeft niet meteen de perfecte baan te vinden. Misschien zijn er bij jouw huidige werkgever wel mogelijkheden om te groeien. Probeer dingen uit. Durf fouten te maken en risico’s te nemen. Als je stilstaat en rondjes blijft lopen in je hoofd in plaats van in de echte wereld, ontdek je weinig. ‘De weg zelf is de bestemming’ zei de wijze filosoof Confusius zo’n 500 jaar voor Chr. Dus blijf op weg en geniet!

Deze blog is geschreven door één van de coaches (Olaff Smit) van Coach Hero. Met coaching op maat halen wij de held in jou naar boven, zodat je zowel in werk als privé je persoonlijke kracht ervaart. Wij bieden organisaties en medewerkers full service blended (online/offline) coaching, met onbeperkte toegang tot een persoonlijke coach. Wij doen alles wat nodig is om de gestelde doelen te halen in de afgesproken periode. Dat is de kracht van Coach Hero!

Wil je meer weten?

Neem contact op! Onze adviseur, helpt je graag verder.