Geef je leiding? Of ben je dat van plan? En wil je jouw leiderschapsvaardigheden aanscherpen? Lees hoe je dat kunt doen in dit blog. We gaven onlangs 6 tips om je te helpen een goede leidinggevende te zijn. Deze tips lees je in: ‘Hoe word ik een écht goede leidinggevende?’. In dit nieuwe blog bespreken we 4 manieren om concreet aan de slag te gaan.

1. Vakliteratuur over leiderschap en leiderschapsvaardigheden
2. Opleidingen, trainingen en workshops voor leiderschap
3. Leiderschapsvaardigheden ontwikkelen op de werkvloer
4. Grip op leiderschap met een coach

1. Vakliteratuur over leiderschap en leiderschapsvaardigheden

Er is een enorme berg boeken geschreven over leiderschap, waarin het ontwikkelen van leidinggevende vaardigheden aan bod komt. Deze berg is nog altijd groeiende. Het is een goed uitgangspunt om een paar boeken uit die berg te pakken die jou aanspreken. Ook als je niet van lezen houdt of daar niet aan toekomt zijn er genoeg mogelijkheden om je in de materie te verdiepen, bijvoorbeeld via luisterboeken en podcasts. Door in de stof te duiken doe je ideeën op en blijf je jouw kijk op je vak ontwikkelen. Een visie ontwikkelen op leidinggeven is één van de 6 tips in ‘Hoe word ik een écht goede leidinggevende’.

2. Opleidingen, trainingen en workshops om leidinggevende vaardigheden te ontwikkelen

Ook trainingen en workshops zijn er volop. Het leuke aan opleidingen, trainingen en workshops is dat je andere leidinggevenden ontmoet. Je werkt dus behalve aan je leiderschapsvaardigheden ook aan je netwerk en kunt met elkaar van gedachten wisselen. Er zijn verschillende mogelijkheden; kort of lang, voor beginners of gevorderden, specifiek of breed. Sta stil bij jouw behoefte voor je aan een opleiding, training of workshop begint. Begin bijvoorbeeld bij een training rondom een specifieke vaardigheid die je wil ontwikkelen.

Enkele belangrijke leidinggevende skills die je kunt verbeteren door ze te trainen zijn:

Communiceren
Coachen, motiveren
Team building
Beslissingen nemen
Overtuigen
Delegeren
Het managen van verandering
Persoonlijk leiderschap
Eigenlijk kun je in bijna alles beter worden als je gemotiveerd bent. Maar wees eerlijk naar jezelf. Onderzoek of leidinggeven past bij wie je bent en bij wat je wil. Twijfel je? Of moet je het nog ontdekken? Begin dan met een korte workshop of training.

3. Je leiderschapsvaardigheden ontwikkelen op de werkvloer

Je kunt je vaardigheden ontwikkelen aan de hand van literatuur en trainingen zoals hierboven geschreven. Echter, het echte groeien, het echte leren, vindt natuurlijk plaats op de werkvloer. Daar gebeurt het. Daar moet je de vertaling maken van theorie naar praktijk. Je zult anders willen handelen dan je gewend bent. Anders handelen is niet alleen wennen voor jou maar ook voor de mensen met wie je werkt. Vaak wordt een verandering positief ontvangen. Toch ontstaat er meestal ook weerstand. Weerstand in jezelf, bijvoorbeeld omdat de ingesleten manier toch makkelijker lijkt. En weerstand in je omgeving omdat je anders handelt dan waar men tot dan toe op kon rekenen. Het kost tijd en energie om op het werk te oefenen met je nieuwe kennis. Gun jezelf de ruimte die ervoor nodig is en sta vallen en opstaan toe. Een coach kan je helpen meer grip op je leiderschap te krijgen.

4.Grip op je leiderschapsvaardigheden met een coach

Heb je besloten om jouw nieuwe kennis en vaardigheden in de praktijk te brengen? Dan is het nuttig om jouw proces een tijdje te laten volgen door een coach. Met jouw coach reflecteer je regelmatig op situaties die zich voordoen. Je benoemt waar je tegenaan loopt en onderzoekt hoe je het de volgende keer zou willen aanpakken. Een management-coach helpt je jouw persoonlijke worstelingen scherp te zien, zodat je jezelf beter gaat begrijpen. Leren lachen om jezelf past ook in een groeiproces en geeft lucht. Je hoeft niet alles meteen perfect te doen. Om jezelf kunnen lachen en jezelf goed kennen zijn handige eigenschappen als leidinggevende. Daarmee laat je zien dat je ook maar een mens bent en dat was onze 6e tip in ‘Hoe word ik een écht goede leidinggevende’.

Leidinggeven is een vak waarvoor je de juiste vaardigheden nodig hebt. Coach Hero helpt je om deze vaardigheden te ontwikkelen. Met ‘Grip op je leiderschap’ ontdek je samen met een coach welke vaardigheden jij verder kunt ontwikkelen, afgestemd op je persoonlijke behoefte en organisatieontwikkelingen.

Wil je meer weten?

Neem contact op! Onze adviseur, helpt je graag verder.