Een loopbaancoach is een professional in het begeleiden en adviseren van mensen met loopbaanvragen. In dit blog ga ik hier dieper op in en geef ik uitleg over de rol van deze loopbaanprofessional. Wat doet een loopbaancoach en met welke vragen kan je bij hem terecht?

Wat doet een loopbaancoach nu eigenlijk?

Een loopbaancoach helpt je om tot verandering te komen in je loopbaan. De loopbaancoach zal in eerste instantie aandacht hebben voor jouw coachvraag. Met de juiste vragen en goed luisteren ontdekt de loopbaancoach waar je probleem of behoefte ligt. De loopbaancoach zorgt ervoor dat de kern van je vraagstuk boven water komt. Vervolgens zal hij helpen bij het ontdekken en formuleren van een wenselijke situatie in de toekomst. Wat wil je bereiken? Wat is het doel van de loopbaancoaching? Daarna kan het doel worden vertaald naar concrete stappen of tussendoelen. 

Een goede loopbaancoach helpt de kandidaat zelf antwoorden te vinden. De expertise en ervaring van de loopbaancoach zullen het inzicht en de kennis van de kandidaat vergroten en diens horizon verbreden.

Loopbaantesten 

Sommige loopbaancoaches maken gebruik van testen. Aan de hand van bijvoorbeeld een vragenlijst kan er snel inzicht gegeven worden in iemands interesses, vaardigheden en persoonlijkheid. Of een (loopbaan)test wordt ingezet is afhankelijk van de werkwijze van de loopbaancoach en van de vraag van de kandidaat.

Bewust worden van eigen handelen

Naast het scherp krijgen van de coachvraag en het nastreven van het bepaalde doel zal de loopbaancoach ook aangeven wat hij gedurende de coachsessies opmerkt. Dit doet hij om je bewust te maken van je eigen handelen en gedachtegangen. Hoe meer je bewust bent van je eigen handelingen en gedachtegangen, hoe meer je zelf de touwtjes in handen hebt om te veranderen in de richting van je doel. Behalve individuele gesprekken bieden sommige loopbaancoaches ook trainingen aan, bijvoorbeeld over solliciteren, netwerken of leiderschap.

Waarom ga je naar een loopbaancoach? 

Je kunt bij een loopbaancoach terecht met tientallen vragen. Vaak is er behoefte aan verandering. Die behoefte kan van binnenuit komen of door omstandigheden zoals bijvoorbeeld een reorganisatie. De meest voorkomende situaties heb ik hieronder toegelicht.

Ik dreig mijn baan te verliezen

Het verlies van je baan maakt dat je ineens voor nieuwe keuzes staat. Wat wordt je volgende stap? Hoe kan ik dat het beste aanpakken? Een loopbaancoach helpt je bij het maken van een bestendige keuze en het opzetten van een persoonlijke strategie om zelfverzekerd weer de arbeidsmarkt op te gaan. Vaak wordt dergelijk ondersteuning geboden middels een outplacement traject.

Iets anders maar wat?

Geeft je werk niet meer genoeg voldoening? Ben je toe aan een nieuwe stap in je loopbaan? Dit zijn vragen die je alleen soms lastig kunt beantwoorden. Een loopbaancoach helpt je met een doelgerichte aanpak om de antwoorden op deze vragen én de juiste aanpak te vinden. Een belangrijk onderdeel is jezelf (her)ontdekken. Wie ben je? Waar ligt jouw toegevoegde waarde? En wat wil jij? Dat geeft houvast en een duidelijke richting aan jouw ontwikkeling.

Hoe verder met je carrière of loopbaan?

Sta je op een kruispunt? Twijfel je aan de richting in je loopbaan en wat je volgende stap moet worden? Een coach helpt jouw zelfinzicht te vergroten: Wie ben ik? Wat wil ik? Wat zijn mijn competenties en drijfveren? Met de antwoorden op deze vragen, krijg je grip op je loopbaan en de motivatie om doelgericht nieuwe stappen te zetten. Zo neem je zelf de regie voor je loopbaan en carrièrekansen.

Vermoeidheid, stress of burn-out?

Je hebt last van vermoeidheid, stress en/of een burn-out waardoor je je niet meer energiek voelt om te doen wat je wilt doen. Ook voor stress en burn-out coaching kun je vaak terecht bij een loopbaancoach. De coaching richt zich dan op de vermindering van stressklachten om een burn-out te voorkomen of op herstel na een burn-out. zodat je weer met energie en zelfvertrouwen gezond kan functioneren. Wil je hier meer over lezen lees dan ook deze blog.  

Andere veel voorkomende loopbaanvragen zijn:

Welk werk past bij mij?

Wat is een goede volgende stap in mijn carrière?

Ik wil doorgroeien maar dat lukt niet. Wat doe ik verkeerd?

Ik heb het niet naar mijn zin op mijn werk. Hoe moet ik daarmee omgaan?

Is een opleiding voor mij een goed idee?

Hoe word ik beter in mijn werk?

Hoe combineer ik mijn gezin met werken of leren?

Ik wil graag mijn kwaliteiten verder ontwikkelen. Wat is daarvoor nodig?

Hoe pak ik solliciteren en netwerken slim aan?

Ik werk onder mijn niveau en loop vast. Hoe kom ik in beweging?

Ik wil meer voldoening uit mijn werk halen. Hoe doe ik dat?

Loopbaanadvies

Hoewel de coachvraag per kandidaat verschilt, staan in loopbaancoaching vrijwel altijd drie vragen centraal: Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? Als je goed weet wie je bent, wat je kan en wat je wil, is het gemakkelijk om je loopbaan te sturen. Heb je interesse in loopbaancoaching? Neem dan contact met ons op.

Wil je meer weten?

Neem contact op! Onze adviseur, helpt je graag verder.