Wat is een outplacement traject precies?

Als outplacement coach sta je hier niet meer zo vaak bij stil maar voor de meeste mensen geldt dat ze nog nooit eerder met outplacement te maken hebben gehad tot ze te maken krijgen met (dreigend) ontslag. In dit blog daarom aandacht voor outplacement.

Wat is outplacement?

Outplacement is een traject waarbij een externe partij (een outplacementbureau) je helpt bij het zoeken naar een nieuwe baan. Wanneer er ontslag voor je dreigt door bijvoorbeeld een reorganisatie kan je werkgever je een outplacementtraject aanbieden om je kansen op nieuw werk te vergroten. Samen met een coach bekijk je je mogelijkheden op de arbeidsmarkt en ga je op zoek naar een nieuwe uitdaging.

Wanneer outplacement?

Een outplacement traject is een periode van begeleiding naar een nieuwe baan, betaald door je werkgever. Zo’n traject wordt vaak aangeboden als ontslag dreigt, bijvoorbeeld bij:

1. Een reorganisatie (door bedrijfseconomische redenen)

2. Een arbeidsconflict

3. Vastlopen in je carrière

Een outplacement traject kan je op verschillende manieren worden aangeboden. Deze manieren licht ik kort toe:

Outplacement bij ontslag om bedrijfseconomische redenen

Als gevolg van een reorganisatie (bijvoorbeeld door economische omstandigheden) kan een outplacement traject worden aangeboden als onderdeel van een sociaal plan. Naast een transitievergoeding wordt dan ook een outplacement traject aangeboden. In dit geval vergoedt de werkgever dan het outplacement traject. Afhankelijk van de afspraken in het sociaal plan kan de werkgever de kosten van outplacement (en scholing) aftrekken van de transitievergoeding.

Outplacement in een vaststellingsovereenkomst

Bij ontslag op basis van wederzijds goedvinden kan in de vaststellingsovereenkomst (VSO) een budget worden opgenomen voor outplacement. Het initiatief om een outplacement traject op te nemen in de vaststellingsovereenkomst kan van je werkgever komen, maar je kunt er ook zelf om vragen.
 

Zelf een outplacement traject inkopen met de transitievergoeding

Vanaf 1 januari 2020 heb je vanaf de eerste dag van de arbeidsovereenkomst recht op een transitievergoeding bij ontslag. Dus ook als je in de proeftijd wordt ontslagen. Met dit budget kun je zelf een outplacement traject inkopen. Je bent dan vrij om een bureau te kiezen dat bij je past.

Wanneer starten met outplacement?

Het beste kun je zo snel mogelijk starten. Een baan vinden duurt in de meeste gevallen een paar maanden of zelfs langer als je een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebt. Hoe sneller je actief start met outplacement, hoe beter.
 

Outplacement volgens Coach Hero

Ben je op zoek naar een bureau dat zich gespecialiseerd heeft in outplacement? Dan kun je bij Coach Hero terecht. Wij stemmen het traject volledig af op jouw persoonlijke behoeften en mogelijkheden. Uitgebreide informatie over onze outplacementtrajecten vind je op onze outplacement pagina.

Wil je meer weten?

Neem contact op! Onze adviseur, helpt je graag verder.